Ooggetuigen

ooggetuigen

Het menselijk geheugen is niet altijd de beste reisgenoot. De poging om te herinneren zit vol moeilijkheden en contradicties. Wanneer dagen en nachten ineen vloeien tot een onduidelijk geheel.

Lastig en verwarrend om afzonderlijke delen te onderscheiden. Enfin, elke herinnering is goed genoeg. Vergelijkbaar met een reis die nooit eindigt.
Read more

Bèèèh

Bèèèh1

Geliefd vanwege zon, zee en strand. De Algarve, overbekend van de gele en rode kliffen. Geroemd om de mooiste kusten van Europa.

De kakofonie weerklinkt boven het reisgewoel uit. Een vertrekhal vol gedempte vliegveldgeluiden. Van gespeksflarden, huilende kinderen tot onverstaanbare vluchtinformatie.

In het hoogseizoen behoorlijk druk. Snikheet, zodra de temperatuur stijgt tot wel 40°. Elk snippertje levensruimte ten prooi aan massatoerisme, zou je denken.
Read more

Griezelen

griezelen

Op deze prachtige zonovergoten dag. Een bizarre aanblik al die botten en doodshoofden. Hoe verzin je zoiets onalledaags. Een creatieve nogal lugubere oplossing. Vanwege ruimtegebrek op begraafplaatsen, las ik.

Overvallen

Op zoek naar Igreja do Carmo in Faro. Al ronddwalend door knusse straatjes. Informeren naar de juiste weg bij deze en gene. Gevonden dat majestueuze kerkgebouw. Statig op een getrapt bordes. Geflankeerd door twee torens.
Read more

Paga menos

paga menos

Slingerende wegen voeren je door slaperige negorijen. Alsof de tijd er heeft stil gestaan. Met overal wel een cafeetje. Waar de lokale bevolking zijn koffie en biertje drinkt.

Als je wars bent van badplaatsen vol betonnen flatgebouwen. Of stranden overladen met badgasten. Genoeg hebt van terrasjes en liefdeloos bereid gemaksvoedsel.
Read more

Netjes

netjes

Een routineblik op de keukentafel bij binnenkomst. Om de boodschappen te checken. Die vandaag in huis moeten worden gehaald. Mijn oog valt op een ogenschijnlijk urgente aanschaf. Dringend, maar met een kwinkslag. Blijkt uit de glimlach van smiley.

Een bord aan een hek, op het pleintje. Bij de plaats waar wij regelmatig uitkijken. Over die eindeloze oceaan. Laat geen hondenpoep achter op het strand. Verontreinig de zee niet. Streef naar hergebruik en bescherm de natuur. Wees voorbereid op morgen. Klare taal in deze anonieme boodschap.
Read more

Cool

cool

“Oude hippies kom je er nog tegen”. De reclamebelofte op een website die ik bezocht. Ilian, onze oudste kleinzoon zag het wel zitten. Een bord en een surfpak huren om lekker te gaan ‘subben’ (surfboarden). Uitdagend vanwege de enorme golven. Soms hoger dan tweeënhalve meter. Tientallen meters doorrollend naar het strand.

Verblijd onderweg er naartoe. In een adembenemende rit. Bekoord door ongerepte schoonheid. Als vanzelf in een vertraagd tempo. Met je voet losjes op het gaspedaal. Via kronkelende weggetjes voorbij de toppen van de kliffen. Omlijst met spectaculaire vergezichten. Opeens sta je oog in oog met Portugal’s woeste westkust.
Read more

Wasdag

wasdag
Lavadouros, zo heten ze in het Portugees, openbare wasplaatsen. Honderden jaren wasten Portugese vrouwen er gezamenlijk hun kleding. Oude gebruiken, uitstervende gewoontes. Een keerzijde van economische vooruitgang. Geschiedenis, want iedereen heeft tegenwoordig een wasmachine.
Read more

Amo-te

Amo-te

Verfspuiterij

Gekken en dwazen schrijven hun namen op muren en glazen. Spuitbuskunst zie je weinig. In de streek waar wij ons ophouden. Tuinen rond huizen in Portugal zijn ommuurd. Om pottenkijkers op afstand te houden. In de fraaiste pastelkleurtjes.

Onweerstaanbaar voor stiekeme verfspuit-artiesten zou je denken. ‘Street Art’, getransformeerd van illegaal kladwerk. Tot gewaardeerde en geaccepteerde kunstvorm. Te bewonderen in het straatbeeld van Lissabon.
Read more

Bevangen

bevangen

Straatmuziek

Van een afstand zweefden zij naar ons toe. Tijdens de lome middagstilte. Verruild voor een moment van verleidelijkheid. Begeleid door melodieus weerklinkende tonen. Opgepikt aan het begin van een eeuwenoud straatje. Dat verderop uitmondt in het Largo da Sé.

Aangelokt, ertoe aangetrokken. Voor de juiste richting puur op het gehoor afgaand. Daar zit hij, de fluitspeler. Op de trappen van het bordes. Van die plechtstatige entree tot de kathedraal. Onverstoorbaar bespeelt hij het blaasinstrument. Door felle schittering weerkaatst in de zonneschijn.
Read more

Chuva

chuva

Regen

Niet eerder zag ik zo’n drukte van belang. Een mierenhoop in de aankomsthal van Faro AirPort. Toevallig allemaal tegelijk geland. Uit alle windstreken. De route naar de bagageband is bezaaid met koffers, handbagage en golftassen. Blijkbaar willen ze allemaal een weekje ertussen uit.

Sommigen blijven misschien wat langer. De meeste toeristen hopen op zonnig weer tijdens hun vakantieverblijf. Slim om van tevoren de weersverwachtingen te checken. Voordat je een tripje naar de Algarve boekt. Elk seizoen kent voor- en nadelen.
Read moreWeersverwachting
Algarve

Vakantie Portugal

costa de LisboaOntdek Costa Lisboa, de ideale combinatie van zon, zee, strand en cultuur

stranden algarveLekker luieren op één van de vele prachtige stranden in de Algarve in jouw zonvakantie

rondreis portugalGeniet van een meerdaagse rondreis in Portugal of op Madeira

cultuurPittoreske dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan. Ontdek de cultuur van Portugal