Bèèèh

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Bèèèh1

Geliefd vanwege zon, zee en strand. De Algarve, overbekend van de gele en rode kliffen. Geroemd om de mooiste kusten van Europa.

De kakofonie weerklinkt boven het reisgewoel uit. Een vertrekhal vol gedempte vliegveldgeluiden. Van gespeksflarden, huilende kinderen tot onverstaanbare vluchtinformatie.

In het hoogseizoen behoorlijk druk. Snikheet, zodra de temperatuur stijgt tot wel 40°. Elk snippertje levensruimte ten prooi aan massatoerisme, zou je denken.

Ongekend

Gelukkig, niet overal door toeristen overstroomd. Buiten het seizoen wel even andere koek. Totaal geen last van mensenmassa’s.

Sterker, uren wandelen en niemand tegenkomen. Vooral het achterland is opvallend rustig. Bovendien relatief onaangeraakt door de toeristenstromen. Verrassend stil op het zandpad.

Struinend door Vale da Azinheira. Een mooi glooiend valleitje. Bij Olhos de Água, dorpje tussen Albufeira en Vilamoura. Steeneiken in overvloed. Ook kurkeiken, ongerepte natuur tussen verspreid liggende casas.

Zwerven

De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Ongelooflijk, met het schitterende strand van Praia da Falésia vlakbij. Niks te merken. Van de vermaledijde overvolle Algarve. In het hoogseizoen nota bene de meest toeristische streek in Portugal.

Zelfs dan kun je eenvoudig de drukte ontvluchten. Eindeloos wandelen over onverharde caminhos. Dwalend door verlaten negorijen. Buiten bereik van wereldnieuws, telefoon- en WiFi-signaal.

Intens en puur genieten, één met de ruige natuur. Begroet door onophoudelijk geblaat. Onverwacht deze ontmoeting. Een kudde schapen. In bedwang gehouden door twee honden. Aan één stuk door rennen ze keffend rond.

Frappant

De schapen antwoorden in koor met een beverig bèèèh… Achter de kudde loopt de schaapherder. Die z’n honden fluitend in het gareel houdt. De Koereiger (Bubulcus ibis) is ongeveer 50 cm groot.

Een bewoner van zoetwater wetlands, cultuur- en grasland. In groepjes vergezelt deze vogel het vee op de weide. Grazend vee verjaagt insecten, kikkers, muizen. Maar ook andere kleine dieren. Grappig die vogels.

Neergestreken op de schapenruggen. Net illegale verstekelingen. Wachtend tot ze uit hun schuilplaatsen komen. De prooidieren, die hen kans bieden op een lekker maaltje.

Onvermoed

Verbazingwekkend superslim gedrag van deze kleine witte reiger-soort. Faro airport na reconstructie, dus speuren naar de juiste incheckbalie. Een lange wachtrij, achter ons aangroeiend. Voor ons wordt ‘ie steeds korter.

Verkassen als je in de verkeerde rij belandde. Deze is voor de passagiers met een instapkaart. Dat oudere echtpaar even verderop in discussie. Zij hebben niet ingecheckt. Hun gedrag verraadt dat ze in de verkeerde rij staan.

En toch van geen wijken willen weten. Niet terug naar ‘af’, achteraan in de rij hiernaast. Tegen hun smoezen-arsenaal blijkt geen kruid gewassen. In dispuut met de grondstewardess.

Betrapt

Een zielige vertoning opvoerend. Alsof zij het niet kunnen bevatten. Deze listigheid blijkt te werken. Murw door eindeloos heen-en-weer gepraat. Om er vanaf te zijn. Met een zucht strijkt zij de hand over ‘t hart.

En…. checkt de reizigers in. Zo, dat hebben wij mooi gefikst, zegt de vrouw tegen haar echtgenoot. Maar dat zuig ik uit mijn duim, want ik hoor haar niet.

Ze kijkt met een geërgerde blik. Naar de lange rij ernaast. Blijkbaar trots op dit gewiekste gedrag. Onderwijl rol ik overduidelijk met mijn ogen. Over zo’n onbeschaamdheid. Als ze zich omdraait vangt zij mijn blik.

Wetend dat ik ‘r door heb. In mijn ooghoek zie ik haar schaapachtig kijken. Zij bloost innemend als de deugd zelf. Guttegut, hier zakt je broek van af. Bèèèh….

Bèèèh

 

Robert Steur

Woordenbrei   |  https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei

Geef een reactie