Aaifoon

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:reizen
  • Bericht reacties:0 Reacties

Aaifoon

Hints

Facecrack, een scheldwoord voor Facebook. Vanwege het verslavend karakter. Psychotherapeuten geven gezond-verstand-tips. Want overmatig internetgebruik beïnvloedt onze hersenen. Net als alcohol en drugs. Wees gewaarschuwd.

Arborismo, bij Parque Aventura, ‘tree top adventure park’. Gevestigd in Lagos, Figueira da Foz en Albufeira. Voor wie niet bang is uitgevallen. Een adrenaline stoot tijdens ‘high rope courses’. Onze kleinzoons lusten er wel pap van.

Eigenliefde, een tweelingwoord van narcisme. Vernoemd naar een Griekse mythologische figuur. Narcissus, die in het water zijn eigen spiegelbeeld bewonderde.

Opgelet

‘Selfie’, ander woord voor zelfportret. Onontkoombaar als tijdsverschijnsel. Jezelf vergelijken met andermans beeltenis. De één maakt ’t depressief en onzeker. De ander krijgt een positiever zelfbeeld. Méér zelfvertrouwen.

Vandaag dus, een avontuurlijk uitje in Albufeira. In gezelschap van een groepje Nederlanders, verzot op een buitenactiviteit. Een vrouw maakt constant foto’s. Die zij meteen op Facebook zet. Verrukt zichzelf terug te zien in haar tijdlijn. Vastgesnoerd in een klimtuigje, slingerend aan een katrol.

Dagelijks, alsmaar nieuwe informatie najagen. Een neurotransmitter activeert dopamine in ons menselijk brein. Dat geeft je een fijn gevoel. Een ‘kick’, zoals bij elke gewenning. Doet verlangen naar meer en heftiger belevingen. Zo begint Facebook-verslaving.

Tafereel

Landgenoten in de ‘mid-life-crisis’. Zin in avontuur als bewijs dat zij nog meetellen. Deskundige Portugese instructeurs pogen hen bij de les te houden. Zo’n groepje ongeregeld. Door elkaar kakelende Hollanders, die willen ‘abseilen’.

Van boom naar boom, net als Tarzan. Eerst leren over valbescherming. Dankzij klimgordels, snaphaken met klepveer en katrollen. Ja, die mannen kennen de werking ervan. Veiligheid staat voorop. Tenslotte is het niet ongevaarlijk.

Gespierd, gebruind en afgetraind zijn ze, jonge kerels. Al kirrend zet zij zichzelf in het middelpunt van de aandacht. Die alleenstaande moeder van Jayden en Kenji. Gescheiden en overduidelijk op vrijersvoeten. Meer bezig met haar zelfpromotie dan met opletten.

Manie

Selfies maken. Een mentale aandoening volgens sommige onderzoekers. Tenminste, als je er liefst zes of meer neemt. Deze obsessie staat schijnbaar nog in kinderschoenen. Vooral bij digi-junkies die continue Facebook, Instagram en Twitter afspeuren. Naast de meer gangbare digi-roesmiddelen op social media.

Die mams van Jayden en Kenji lijkt mij al behoorlijk digi-gedrogeerd. Zij probeert zich voort te bewegen. Over een dunne kabel tussen twee bomen. Balancerend met een selfiestick in haar linkerhand. Rechts krampachtig vastgeklampt aan de geleide-draad.

Gestresst geeft zij eraan toe. Gelijk een dwangneurose. Alweer een plaatje schieten van haar evenbeeld, ondanks die wankele onbalans. Helaas de iPhone doet nu even niet mee. Het toestel floept onverwacht van het plastic stokje.

Junkie

Een paniekerige kreet. “Sjips, muh aaifoon kukelt naar beneje”. Een van de stoere mannen toont zich een ervaren woudloper. Niet voor een kleintje vervaard. Fluks slecht hij de afstand tussen hem en het mobieltje. Daar beneden, een tiental meters lager.

Hmmm…. zeven dagen per week, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Alsmaar kiekjes delen waarop niet iedereen zit te wachten. Bij het obsessieve af. Twijfelachtig of je gelukkiger wordt van zulke digitale dwangarbeid.

Onverwacht blijkt het schermpje ongeschonden. Dankzij een zachte landing. Op de zanderige bodem van de slenk. Dolgelukkig liefkoost zij haar kleinood. Ontkomen aan een ‘Cold-turkey’, gegarandeerd. Ongelooflijk, zo iemand die geen milliseconde zonder kan. Echt helemaal verslaafd aan haar Aaifoon.

Aaifoon1

Robert Steur

Woordenbrei | https://woordenbrei.wordpress.com

Twitter | https://twitter.com/Woordenbrei_

Geef een reactie